2020 motoros túrák

2020 motoros túrák

Néhány szóban hogy merre kalandozunk a 2020-as évben. Ismét bejárjuk a nagy kedvencet a megunhatatlan Balkánt. Ezeken az utakon olyan ember kalauzol el benneteket aki ezeken a térségeken nőt fel, dolgozott, ismeri az embereket, szokásaikat, a nyelvet. Túráinkon igyekszünk a lehető legérdekessebb útvonalakat kiválasztani, ebből kifolyólag kanyargós, technikás útvonalakon motorozunk, így túráink kitűnő alkalmak a vezetés technikai tudás csiszolására. A túravezetők a túravezetői feladatok mellett készségesen segitenek a résztvevőknek a kanyarodási technika csiszolásában. Többnapos hegyvidéki motoros túra alkalmával ugrásszerű kanyarodási tudásra és magabiztosságra tesz szert a résztvevő. Természetesen a látványosságokat sem hagyjuk ki,és megkóstoljuk a helyi étel és ital különlegességeket.

Balkán

Bejárjuk Bosznia és Hercegovinát, több alkalommal is megszállunk varázslatos hangulatú fővárosában Szarajevóban, ahol a kelet találkozik a nyugattal,egy csepp Ázsia Európában. Nem csak az úgymond klasszikus túraútvonalakat járjuk be, elkalandozunk néhány nem annyira felkapott de kitűnő útszakaszra is. Átszeljük a boszniai Szibéria fensíkot. Csodaszép vízeséseket látogatunk meg. Megismerkedünk a helyi gasztronómiával.

Bejárjuk a horvátországi és montenegrói tengerpartot, motorozunk a Jadranska magistrala-n a 8-as úton és a szintén tengermenti 66-os úton. A meseszép tengerpartot és szigeteit több kilátóból is megcsodáljuk a Biokovo és a Velebit hegységről. Nem csak madártávból nézzük meg a szigeteket, átmotorozunk Pagon, a Kvarner öböl legszebb szigetein Krken és Cresen. Sétálunk Dubrovnik és Trogír óvárosában. Bejárjuk Isztria vidékeit, nevezetességeit. Meglátogatjuk Pulát és római kori látványosságait, Rovinj meseszép kikötőjét és óvárosát. A Mirna folyó menti Motovun kisvárosból nézünk le a tájra. Átszeljük a Risnjak, Ucska nemzeti parkokat. Meglátogatunk egy mesés vízesésekkel tarkított Horvát falut.

Meglátogatunk egy Európában is egyedülálló katonai létesítményt melyet a Délszláv háborúban berobbantott a visszavonuló Jugoszláv Néphadsereg, egy atombiztos katonai repülőteret amit a hegy gyomrában építettek. Ha már atombunker akkor meglátogatjuk Tito elvtárs és a vezérkara számára épített ARK/D-0 atombunkert is. Elmotorozunk az 1984-es téli olimpiai játékokra épített bob pályához is, ami mára turista látványosság lett.

Montenegróban átkelünk a Durmitor nemzeti parkon, két kilátóból is lenézünk az alattunk elterülő kotori öbölre, a hegy tetején meglátogatjuk Petar Petrović Njegoš sírhelyét és élvezzük a csodás kilátást. Gyönyörködünk a Rijeka Crnojevića panorámájában. Meglátogatjuk a hegybe vájt Ostrog kolostort. Felkapaszkodunk egy 26 hajtűkanyarból álló legendás útszakaszon a Lovćen nemzeti parkban és élvezzük a feledhetetlem kilátást. Lenézünk a magasból a Piva tóra.

Szerbiában motorozunk a Duna egyik legszebb szakasza mellet a Vaskapu szorosban. Meglátogatjuk Galambóc várát. Felmotorozunk a Babin zub-hoz az Öreg hegyen. Meglátogatjuk Gamzigradot, a Felix Romuliana, római kori város maradványát.

Erdély, Transalpina és Transfogaras

Motorozunk a Transalpina és a Transfogarasi úton. Átgurulunk a Békás szororson. Megnézzük a tordai hasadékot, Erdély egyik csodáját a Sárkányok kertjét. Meglátogatjuk a hagyományőrző Torockót. Kolozsváron megnézzük a Mátyás szobrot.

Osztrák és az Olasz Alpok

Ausztriában a Salza folyó mentén motorozunk a vad Alpokban (Wildalpen), átkelünk a Sölkpass-on, a Turacher Höhe-n. Meghódítjuk a Grossglockner Hochalpenstrasse-t, Edelweissspitze-t. Átmotorozunk a két hegycsúcson is átkanyargó Nockalmstrasse panorámaúton, amit sok motoros szerint élvezhetőbb mint a Grossglockner. Gurulunk a Villacher Alpenstrassen és Malta Hochalm Strassen látványutakon.
A Stalle Passon átkelve érünk Olaszországba. Kalandozunk a Dolomitok mesés hegyi útjain. Hágó-hágó után 😜. Igyekszünk meghódítani a lehető legtöbb hágót hogy csak néhányat említsek: a Giau-hágót, a Falzarego-hágót, a Pordói-hágót, a Sella-hágót, a Grödeni-hágót, a Valparola-hágót, Fedaia-hágót, Tre Croci-hágót, stb.
Átmotorozunk a Júlia Alpok egszebb hágóján a Vršić hágón.