Nesze neked Bosznia! Avagy a vörös csillag árnyékában motoros túra

  • 2020.06.25. – 06.28.
  • Időtartam : 4 nap
  • Túra táv: cca. 1425 km.
  •  (A túraútvonal változtatásának jogát az időjárás, külső behatások és a mindenkori igények figyelembe vételével fenntartom!)

Nesze neked Bosznia! Avagy a vörös csillag árnyékában

Összeállitottunk egy kitűnő boszniai motoros túrát, az országra jellemző gyönyörű tájakkal, vízesésekkel, látványosságokkal. Ezeket úgymond megfűszerezzük a volt Jugoszlávia jelentős történelmi helyszineivel, amolyan tőrténelmi időutazást is tartunk. Megismerkedünk Bosznia és líkai régió vendégszerető, kulináris arculatával.

A túra kiindulópontja Eszék, így gyorsan magunk mögött tudjuk hagyni az egyhangú síkságot, Magyarországról egyszerű és gyors a megközelítése. Gyorsan elérjük a jellegzetes boszniai hegyvidéket. Útközben felmotorzunk a Manjaca hegyre, ahol az egykori néphadsereg tartotta a lövészeteket, hadgyakorlatokat, elmotorozunk az egykoron tündöklő kaszárnya mellett. Bihaćon megtekintjük az AVNOJ (Jugoszláv Népfelszabadító Antifasiszta Tanács) első ülésének színhelyét. Meglátogatjuk Jajcét, az AVNOJ második ülésének helyszinét. Valójában itt alapult meg Jugoszlávia. Ez a város egyedülálló abban is hogy a város területén belül otthont ad a világ 12 legszebb vizesése közé sorolt Pliva vízesésnek. Átmotorozunk egy 1150 méter magasan fekvő fensíkon amit a boszniai Szibériának is hívnak, a hideg telek miatt. Meglátogatjuk Titó elvtárs ARK D - O atombunkerét, amit a maga és az ország legszűkebb vezetősége részére építtetett egy kvázi atom támadas estére. Szarajevóban megnézzük az örök tüzet, mely a volt Jugoszlávia területén élő nemzetek összefogásában rejlő erejét szimbolizálta. Megnézzük a neretvai csata szimbólumát, a csata alkalmával felrobbantott és a Neretvába roskadt hidat. Emlékszel? 1984- ben Jugoszlávia volt az első „coccialista” 😃 ország ahol téli olimpiát rendeztek. Meglátogatjuk a manapság hihetetlen tömegeket vonzó, turista atrakcióvá lett olimpiai bobpályát.

Meglátogatunk egy Európában is egyedülálló titkos katonai repülőteret. Titó elvtárs építette, 20 megatonnás atom támadás esetén megóvta volna az embereket és az eszközöket. 3.5km alagútrendszer, labirintus a hegy gyomrában, azoknak akik nem ismerik a járatokat nem is ajánlott a látogatása. Szerencsédre a reptér üzemeltetésének utolsó néhány évében itt dolgoztam, egésszen a kiköltöztetésig és berobbantásáig. A Délszláv háborúban a visszavonuló néphadsereg felrobbantotta, használhatatlanná tette. Hogy melyik napon látogatjuk meg az meglepi 😃. Itt a helyed, kalandozzunk eggyütt!

1. Nap: Osijek (CRO) – Bihać (BiH):

Napi táv cca.: 430 km

Motoros túránkat a horvátországi Eszékről kezdjük, Magyarországról könnyen elérhetó az M6-os autópályáról, Mohács irányából. Rövid autópálya szakasz után elérjük az országhatárt és máris Boszniában találjuk magunkat. Igazi boszniai tájakon motorozunk a Borja, Uzlomac, Manjaca hegyeken, gyönyörű erdőkben kanyarog utunk. Banja Luka után egy festői fensíkon motorozunk, hihetetlen létszámú birka és tehén csordák legelésznek a lankákon. Szállásunk Bihaćon lesz, egy hamisíthatatlan boszniai város a gyors folyású Una folyó partján, érdemes lenézni a város hídjáról és gyönyörködni a sok kis vízesésben.

2. Nap: Bihać (BiH) – Mesébe illő hely (BiH):

Napi táv cca.: 350 km

Fárasztó, sok színű nap vár ránk. Hihetetlen szép tájakon motorozva megnézünk néhány, mesébe illő vízesést. Kalandozunk egy kicsit Líkában és Boszniában, majd meglátogatjuk Jajcét, a Pliva vízesést, a második AVNOJ ülés székhelyét. Rákacsintunk a Pliva tóra. Szállásunk egy mesébe illő helyen lesz, a tájra jellemző, vendégszerető házigazdáink helyi specialitásokkal várnak bennünket.

3. Nap: Mesébe illő hely (BiH) – Sarajevo(BiH):

Napi táv cca.: 250 km

Szívjuk tele tüdőnket a friss, hegyi levegővel és indulunk. Átmotorozunk egy 1150 méter magasan fekvő fensíkon amit a boszniai Szibériának is hívnak, a hideg telek miatt. Meglátogatjuk Titó elvtárs ARK D - O atombunkerét. Szarajevóban megnézzük az örök tüzet. Megnézzük a neretvai csata szimbólumát, a csata alkalmával felrobbantott és a Neretvába roskadt hidat. Elfogyasztunk egy kávét a régi Jugoszláviát idéző kávézóban . Meglátogatjuk a manpság, turista atrakcióvá lett olimpiai bob pályát. Szállásunk az egzotikus Sarajevoban lesz, ahol találkozik a kelet a nyugattal. Sétálunk Sarajevó óvárosában és meglátogatjuk a fárasztó túranapok utáni feledhetetlen barátkozások színhelyét, a sarajevoi sörgyár sörözőjét.

4. Nap: Sarajevo (BiH) – Röszkei határátkelőhely (SRB):

Napi táv cca.: 395 km

Ha már mindenki megvásárolta a helyi jellegű emléktárgyakat, búcsút intünk Sarajevónak. Jó minőségű kanyargós úton motorozva haladunk a zvorniki tó irányába ahol visszatérünk Szerbiába. Újvidéknél felhajtunk az autópályára, amin a Horgos – Röszke hatátátkelőhely előti utolsó pihenőhelyig haladunk, következő közös túránkig itt búcsúzunk el egymástól.

Csomagjaink erre a túrára a következő árakon elérhetők:

Motoros 2 ágyas szobában megosztva valakivel – 280€
Motoros utassal francia vagy 2 ágyas szobában – 500€
Motoros egyágyas szobában – 340€

Jelentkezem erre a túrára
Egyedül veszek részt a túrán
Utassal veszek részt a túrán
2 ágyas szobát igyényelek, megosztva valakivel
2 ágyas vagy francia ágyas szobát igényelek, utassal megosztva
1 ágyas szobát igényelek

Hogy találtál ránk?

Google
Facebook
Instagram
Ajánlás
Nem nyilatkozom

A túrára való jelentkezésem elküldésével megerősítem, hogy elolvastam és elfogadom az Általános utazási és Részvételi feltételeket.

Fizetési feltételek

Fizetési feltételek

- A jelentkezés napjától számitott 15 napon belül a résztvevő köteles a részvételi dij 20%-át befizetni mint előleget. Amenyiben ez nem történik meg ebben az esetben a túraszervező törli a jelentkezését és e-mailben értesiti a résztvevőt.

- A teljes összeget a túra indulása előtt 30 nappal köteles befizetni.